We hebben allemaal verantwoordelijkheden

Roger Wagemans

Afvalproblemen zal in de ene plaats groter zijn dan in een andere plaats. Dit kunnen verschillende factoren zijn, en een van de oorzaken is de bron zelf: de vervuiler. Maar dat is te makkelijk en te kort door de bocht. Het afvalprobleem is veel breder waarover ik vaker iets gezegd heb op social media. We vergeten vaak een ding, we zijn uiteindelijk allemaal verantwoordelijk.

Sinds onze oprichting in januari 2019 heb ik veel voorbij zien komen, gehoord en ervaren. Ik heb me vastgebeten in het probleem waar ik het van alle kanten bekijk. 7 dagen in de week, ochtend tot avond: waarnemen, ruimen, observeren, gesprekken en toenadering zoeken. Vele zouden het misschien onderschatten, maar ik heb heel wat kennis opgedaan in die tijd. Maar ook de nodige muren op mijn pad gehad.

Het is een gemiste kans dat je als nieuwkomer door een andere stichting / bedrijf als concurrentie wordt gezien en je daarin niets voor elkaar kunt betekenen. Je wordt op afstand gehouden, terwijl ze elke stap die je zet en succesvol blijkt, proberen na te doen. De partij verliest hierbij een ding uit het oog. De focus op het probleem dat zich in de wijk afspeelt. Daarnaast is dergelijk gedrag niet professioneel.

Het is een gemiste kans dat wooncorporaties niet mee willen werken. Ze geven een hand, maar trekken die als het er op aan komt, terug. Je zou samen aan de problemen kunnen werken, maar schijnbaar wil men daar niet aan. Wooncorporaties hebben een grote verscheidenheid die ze behoren uit te dragen. Veel steken gaan daar al verloren bij bijvoorbeeld intrek van nieuwe bewoners. Maar ook informatie verstrekken, naleven van regels en het zien ontstaan van problemen. Dat ik tot 7x contact heb gelegd en dat er samen naar gekeken zou worden. Dat ze je zouden bellen om samen eens door de wijk te gaan. Nog erger, afwezig zijn met een overleg zonder afzeggen. Dit is geen verantwoordelijkheid nemen voor een schone en leefbare wijk. Genoeg om tafel gezeten met ze, maar actie bleef uit. Het is dan beschamend om te zeggen dat de verantwoordelijkheid de bron is, maar de bron woont wel in een van hun complexen. Je kunt je dan afvragen wie de bron nu eigenlijk is. De ene corporatie is de ander niet, maar je merkt wel duidelijk een verschil wat het afval betreft. Je kunt hier duidelijk een lijn in trekken, al zal ik me daar niet over uitlaten. Maar door het bij te houden krijg je alles mooi in beeld.

Onlangs ben ik nog op gesprek geweest bij trivire. Hier zie je dat er wel beweging komt om iets meer te betekenen in dit probleem. Met een gemoedelijk gesprek is het nodige besproken en ik heb daar ook betrokkenheid bij gevoeld. En hier ligt nu een weg open om samen iets te kunnen doen. Het afval probleem los je niet zomaar op, maar samen kun je er iets aan doen, door de verantwoordelijkheid te nemen en over te gaan op actie.

Hetzelfde geld ook voor Gemeente en afvalverwerker. Ook hier zie je soms dat er steken vallen, dingen blijven liggen en het de bewoners soms wel moeilijk gemaakt wordt hun afval kwijt te kunnen. En inplaats van echt problemen op te lossen, komt men weer met nieuwe dingen aan. Beetje verwarrend voor de bewoners. Maar ook elke keer het onderzoeken ofwel monitoren. Ik mag toch aannemen dat men een keer klaar is met blijven onderzoeken en oplossingen komen. Het is ondertussen wel duidelijk waar en hoe afvalproblemen ontstaan, waarom weer opnieuw onderzoeken? Er is een probleem die veiligheid en gezondheid aantast. Kom nu eens met oplossingen en kom in actie.

En als er een groepje is die de problemen willen aanpakken, als burger zijnde, dan moet je ze de ruimte geven en zien te faciliteren. Maar dat wordt soms wat tegen gewerkt, want het past net niet in het straatje.

Dus het is te makkelijk om de verantwoordelijkheid alleen bij bewoners te leggen. En zeker, wie dumpt zit altijd fout. De mentaliteit van mensen, zich niet verantwoordelijk voelen voor hun leefomgeving, daar moet aan gewerkt worden. De problemen los je niet op als je deze mensen niet kunt bereiken.

 

Je kan hieronder reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post

We wonen meer op een vuilnisbelt dan Dordtse woonwijk

Het begon voor mij allemaal toen ik het afval probleem zat was en het ook de muur van onze flat in brand werd gezet door zwef- en grofvuil. Ik was het zat om alleen maar te melden, en waar ik maar half gehoor kreeg. Dagelijks de opeenstapeling van afval bij […]