Ophef wegens een vraag aan hvc

Roger Wagemans

vuilnis crabbehofElke dag loop ik mijn rondes van ochtend tot avond. Als beheerder / coördinator van het team neem ik de zwaarste werkzaamheden op me. Ik beperk me niet tor wat klein zwerfafval, maar ga ook de dumpingen te lijf. En dumpen kunnen ze goed in Crabbehof. Zakken huisvuil naast containers en zelfs in het groen. Naast een vervuild straatbeeld ontstaat hier nog een probleem: open vuilniszakken door vogels of mensen die de zak niet eens goed dicht hebben gemaakt. Het afval dat in staat van ontbinding is met luiers en al, verspreid zich over het gebied. En dat is weer een feest voor ongedierte. Zowel het afval en ongedierte vormt op den duur voor problemen met volksgezondheid.

Reden temeer dat ik dit soort afval zo snel mogelijk van straat zie te krijgen. Als het om 2 zakken of zo gaat is het nog makkelijk te verplaatsen, maar het wordt een ander verhaal wanneer dit er meer dan 5 gaat worden. Zeker wanneer het afval zich ook nog eens verspreid heeft. Om sneller, efficiënt en hygiënisch te werk te gaan, heb ik om een sleutel gevraagd die toegang geeft tot het service-luik van de ondergrondse containers. Het zou zelfs een win-win situatie zijn: gemeente en hvc hebben hier ook baat bij, en het kost ze niets. Maar HVC wil hier vooralsnog niet aan beginnen. Ik heb diverse argumenten gehad, waarvan er enkele toch wel erg triest waren. In het laatste gesprek heb ik te kennen gegeven dat het ontbreekt aan vertrouwen bij HVC.

Op de vraag of ik wel eens een og van binnen heb gezien? Ja. Ik heb er ook diverse keren afval via het service Luik naar binnen geschept. Ik weet wat er naar binnen kan, en waar de electronica zit.

Waarom is de sleutel zo belangrijk voor mij?

  • Bij grote dumpingen van huisvuil ruimt dit makkelijker, zeker als de zakken nog eens open zijn en alles zich heeft verspreid. Ik hoef dan niet elke keer via de klep aan de bovenkant te scheppen, waar net een vuilniszak in kan
  • Het ruimt sneller en efficiënter. Maar ook hygiënisch beter. Ook de vervuiling van de container zelf is dan niet van toepassing. Geen lopende sappen van al het afval op de container.
  • Het verhelpen van vastlopers. Containers kunnen vastlopen door o.a te grote zakken of iets wat in de rol blijft steken. Soms kan ik dit via de buitenkant oplossen, maar soms moet dat via de binnenkant.
  • Ik hoef geen dumpingen meer te laten liggen omdat een vastloper verholpen is, of omdat ik geen plek meer heb om mee te nemen. Het straatbeeld blijft schoner en men dumpt er niet zo snel meer naast.
  • Ik ben er eigenlijk constant bij, want 7 dagen en 3 tot 4 rondes per dag inc. feestdagen kan ik het bijhouden zonder dat er onnodig afval op straat blijft liggen.

HVC rijdt niet in de weekenden en feestdagen, dus al dat afval blijft die dagen in principe liggen. Dit geld ook voor de storingsdienst. Het komt zelfs voor dat er na het legen van containers zakken blijven liggen rondom containers. Dat heb ik al een paar keer laten zien op o.a social media.

We zijn hier nu 4 maanden mee bezig. In de eerste 3 maanden was het deels ook bij de gemeente waar dit zeer moeizaam verliep. Ik weet niet hoeveel personen hier in het spel zijn geweest maar een antwoord bleef uit. Toen mijn team stopte met kleine dumpingen verscheen een artikel in het AD. Het antwoord van Gemeente Dordrecht op het lange wachten “de vraag is waarschijnlijk blijven liggen ivm vakantie”. Het is een slecht excuus, want tussentijds is er genoeg aan de bel getrokken vanuit mezelf, maar ook iemand uit de gemeente zelf. Een verkeerd antwoord.

In mijn laatste gesprek met gemeente en hvc is er nog gesproken over wat extra kleine dingen die me een beetje zouden kunnen helpen, maar die niet de oplossing zijn van het hele probleem. Dat heb ik ook te kennen gegeven. Het was dan ook een klap toen ik een artikel onder mijn neus kreeg in de ochtend, nog wakker worden met kop koffie. Hvc biedt buurtpreventie ondersteuning na ophef over sleutel. Het hele artikel, met daarin het antwoord van hvc en gemeente was te mooi voor woorden. Het is zeker niet de ondersteuning waarmee ik uit de voeten kan, al wil dat artikel je dat wel doen geloven. Op al die antwoorden valt heel wat te zeggen. Het is niets meer dan een boterhamzakje waar een hele vuilniszak in moet.

De teamleden waren hiermee misschien nog wel bozer en teleurgesteld dan ik was. Voor hun was het nu echt klaar. Eerst het lange wachten, toen de argumenten en nu dit. Een gevoel van onderwaardering bekroop ze wat uiteindelijk zorgde dat ze zich helemaal terug trokken. Geen goed woord kwam er nog uit, en dan komt alles op tafel. Mijn laatste hoop heb ik nu bij de politiek gelegd. Hier moet iets mee gebeuren. Het zou elke politieke partij moeten aanspreken, het gaat om een schone wijk in hun stad die door deze vrijwilligers onderhouden wordt. Hier kunnen ze eigenlijk niet meer omheen na 9 maanden knokken.

Ik wil hoe dan ook crabbehof schoonhouden en daarbij is alle hulp welkom die ons werk kunnen vergemakkelijken. Deze ophef had er nooit hoeven komen als men gewoon even mee denkt en het vertrouwen heeft in wat ik doe. Tot slot, in den haag is men op dit punt een stapje verder. Daar heeft een vrijwilliger intussen wel al een sleutel. Dus het kan!

Je kan hieronder reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post

De dag voor de officiële aftrap met RTV Dordrecht

De dag voor de officiële aftrap van mijn project Buurtpreventie Crabbehof. Een burgerinitiatief voor een schonere wijk. RTV Dordrecht kwam langs voor een reportage te maken.