Hoe hvc tegenwerkt inplaats van mee

Roger Wagemans

Afvalverwerker HVC zou zich beter moeten inspannen om mensen beter tegemoed te komen zodat we aan een schonere wijk kunnen werken. Maar ze liggen liever dwars. Zijn ze bang de regie uit handen moeten geven en zijn er andere belangen?

75htNa de ophef die is ontstaan omtrent de vraag voor toegang tot het service luik, en HVC niet net de sleutel wil komen, volgde er nog een gesprek. Ook hier nog geen sleutel. Wat ik wel kan krijgen, folders. Deze zijn mooi om op zak te hebben en mee te geven aan mensen wanneer ik ze aanspreek op dumpen. Daar heb je het dan ook mee gehad. Maar zelfs due folders zullen weinig toevoegen op ons probleem. Een ander punt is dat ik mee zou kunnen lopen met een afvalcaosh. Hier ga ik echter vanaf zien. Wat ik al eerder schreef, ook dit lost ons probleem niet op, en wat hebben deze mensen bereikt met het probleem in de wijk?  9 maanden geleden kwamen zij de wijk in na mijn artikel in de krant meer op een vuilnisbelt te wonen. Het heeft geen oplossing geboden op het probleem. Als je het ons vraagt, het is nog minder dan symptomen bestrijden. En wat heeft dat grapje gekost? Dus ik zie zeker af om hiervoor alsnog een afspraak te maken. Schone straten wil ik, niet rondlopen met een coach.

Kliko

Toen wij 9 maanden geleden begonnen, vroegen wij aan hvc een doodsimpele kliko waarin wij afval tijdelijk kwijt konden. Per mail legde ik mijn vraag voor. Paar dagen later kreeg ik telefoon. Nee het kon niet. Ik legde het verhaal nog eens uit. Hierop zou ik worden terug gebeld. Ze ging nog eens proberen. Twee dagen later opnieuw telefoon. “nee meneer, daar beginnen we niet aan” zonder duidelijke motivatie.

Pasje

We kregen snel te maken met de hoeveelheid afval om te sjouwen. Ik moest het doen met mijn eigen pasje en eigen ondergrondse container. Per persoon liepen we met 5 tot 6 vuilniszakken rond. Niet om te doen. Onze vraag was simpel. Een pasje die ons toegang zou geven tot de ondergrondse containers. Zelfs dit voor elkaar krijgen was teveel gevraagd. In eerste instantie was dat niet mogelijk. Bizar, en dus trok ik aan de bel bij onze ondersteunende partij Beter Voor Dordt. Deze zag het probleem en ging zich hiervoor sterk maken. Ook dit was een heel lang proces. Uiteindelijk kreeg ik contact. Ik kon een pasje krijgen. Voor 4 containers, inclusief mijn eigen. Ik mocht dus 3 containers aanwijzen in de wijk die ik gebruiken kon. Voor iemand die het alleen bij wat klein zwerfafval houdt is dat een prima optie. Maar niet voor ons die verder gaan dan dat soort afval. Vaak moeten we het ter plekke kwijt kunnen. Is het nou zo moeilijk een groep te voorzien van een pas die op elke container te gebruiken is? De levering van het pasje, dat duurde ook nog eens vele weken. “ja het was blijven liggen”…  Joh

 

Het mag duidelijk zijn met het werk wat wij verzetten, een pasje met maar 4 containers te weinig is, een sleutel gewenst is wat ik al eerder beschreven heb, en dat we afval beter kwijt moeten kunnen in de vorm van opslag of iets dergelijks. Dat laatste kom ik nog op terug, want de geboden oplossing kan onze vraag nog steeds niet voldoen.

Het schijnt HVC allemaal wat te makkelijk af te gaan als uitvoerende partij. Dit is een kwalijke zaak, want mede hierdoor blijft een wijk vervuild en heeft een uitvoerende partij een dikke vinger in de pap waarmee ze elke kant kunnen roeren. Om daarbij welwillende burgers dermate dwars te gaan liggen, is het een terechte reden boos te worden over de hele gang van zaken.

En dan heb ik het nog niet gehad over de dingen die ze zelf laten liggen…

Je kan hieronder reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post

We hebben allemaal verantwoordelijkheden

Afvalproblemen zal in de ene plaats groter zijn dan in een andere plaats. Dit kunnen verschillende factoren zijn, en een van de oorzaken is de bron zelf: de vervuiler. Maar dat is te makkelijk en te kort door de bocht. Het afvalprobleem is veel breder waarover ik vaker iets gezegd […]