ma. sep 23rd, 2019

Het in beeld brengen van afval

Wie ons kent of volgt zal ondertussen ook weten dat wij naast het ruimen van afval ook alles in beeld brengen. Veel van deze beeldmaterialen plaatsen wij op social media. Dit doen we bewust. De een zal denken dat hoeft voor mij niet, de ander vind dit een goed idee. Niet al het beeldmateriaal plaatsen wij. Het kan te smerig zijn of je zit met privacy.

Voor onszelf is het maken van deze beelden op den duur een overzicht van bepaalde periodes waaruit je veel informatie kunt halen. Maar er zijn nog twee andere punten waarom we dit doen.

  • Bewustmakertje. Voor ons is het belangrijk dat we mensen proberen te bereiken met wat ze in onze wijk aan het doen zijn. Het vervuilen van de leefomgeving. Lukt het ons niet om mensen op een sociale manier aan te spreken door elkaar te zien, dan hebben we het op deze manier geprobeerd. Mensen die in een wat schoner gedeelte leven denken misschien dat het wel meevalt of dat men al gaat zeuren bij het geringste. Onze doelstellingen vanaf ons begin zijn vastgelegd in ons protocol. Daarin staat dat we iedereen bewust proberen te maken het het afvalprobleem en de gevolgen ervan. Wanneer je de mensen kan bereiken, zeker live, dan kun je samen voor elkaar meer betekenen. Als we ons bewust zijn van het probleem, kunnen we er ook iets mee doen.
  • Partijen scherp houden is net zo belangrijk. Of het nou de politiek is, gemeente, hvc en wie dan ook, we houden ze met de beelden op de hoogte. Of ze het willen of niet, de beelden zullen wij als eye-opener blijven inzetten voorlopig. Ik ben van direct, open en eerlijk zijn. Niets achter de deur of onder de tafels door. Ik kreeg immers pas gehoor door een bericht die ik op sociale media gooide. Wanneer er iets op het www verschijnt dan weet men dat er meerdere ogen gericht gaan worden op het probleem. Er zijn enkele die er dan ook niet zo van gecharmeerd zijn, maar het werkt van twee kanten. Wanneer de ogen gericht zijn op doelen, dan is men sneller en beter bereid iets aan die problemen te doen. Wij lopen en ruimen, vrijwillig, voor een schone wijk. Dan mag er ook wat tegenover staan.

 

We zijn bijna zover dat we handvaten genoeg hebben om ons werkt zo goed mogelijk te kunnen doen. We missen er nog 1, en hopen dat die ook binnenkort op onze plek zal komen. Daarmee kunnen wij nog beter inspelen op het probleem en de pijn verzachten. Dit is voor ons erkenning, maar zeker ook belangrijk voor de wijk.

Wanneer het probleem krimpt, zal ook het beeldmateriaal afval verminderen. Voor ons ook een reden om toe te werken naar wat meer inhoudelijke berichten op social media. Op de achtergrond zijn we daar al mee bezig. Dordrecht is een schitterende stad, crabbehof is een mooie wijk. Dat willen we in de toekomst ook laten zien, maar nu is hoofdzakelijk de problemen aan te pakken. Die verdwijnen te snel op de achtergrond.

Net zoals onze opstelling buiten op straat naar bewoners toe, sociaal en niet wijzend naar inwoners, zullen we dat ook niet doen met beeldmateriaal. We blijven hoe dan ook met een positieve insteek werken, al zullen sommige het bij het zien van de beelden niet zo ervaren. Maar vroeg of laat zullen ook deze personen inzien dat het een overlast is waar enkele inwoners tegen strijden en het in kaart durven te brengen zonder slechte bedoelingen.