Herstel en een stap vooruit voor het buurtpreventie team

Roger Wagemans

Na een strijd van 4 maanden kan ik na een positieve ontwikkeling weer een stap vooruit zetten en tevens een herstel van het buurtpreventie team. De mensen uit het team hadden er genoeg van dat alles zo onnodig lang duurde en geen echte medewerking kwam, zeker vanuit hvc gezien. Na het uitblijven van een goed alternatief, alleen een pakketje met wat wat ondersteuning om mensen voor te lichten maar geen bijdrage om werkelijk de straten schoon te krijgen, trapte zij niet meer op de rem maar stapte eruit.

RuimteDat wij om een sleutel vroegen had maar een doeltreffende reden: het makkelijker schoonmaken van het afval bij containers en vastlopers te verhelpen. Dat heet actief schoonmaken op een effectieve manier. Maar HVC ging hierin niet mee, en ook de gemeente gaf op het laatst niet thuis. Wanneer je kenbaar maakt om dan met een goed alternatief te komen die kan bijdragen aan schonere straten, de groep vrijwilligers uit het team te faciliteren, dan verwacht je niet iets als een stapel flyers om uit te delen of met een afvalcoach over straat te lopen, daar zijn we geen puinruimers voor.

Huisvuil of klein grofvuil, dingen die we makkelijk kunnen ruimen en verzamelen. Toch loop je een keer vast, net zoals een container. Als alternatief hadden we iets van een ruimte nodig of een container, een plek waar ik als beheerder toegang had om de rotzooi kwijt te kunnen en op te laten halen. Kleine investering met het doel schonere straten. En al helemaal als we dit vrijwillig doen. Wij kosten niets om van ochtend tot avond te lopen. De SP Dordrecht pikte het signaal op en ging ermee aan de slag. Deze legde onze vraag voor bij de wethouder. Onze eerste keuze was een container als alternatief.

Op vrijdag 4 oktober ben ik met een ambtenaar een stukje door Crabbehof gegaan om te kijken naar een geschikte plek voor de container. Deze vonden we dan ook waar het niemand in de weg staat en ook veilig is voor omwonenden. Bij dit alternatief kwam er nog iets op tafel. Naast HVC rijden er nog andere met autotjes door de wijk. Hier kwam BST om de hoek kijken. Samen met de ambtenaar ben ik in de auto gestapt en zijn we daar naar toe gereden.

BST kan voor ons een ondersteunende rol zijn om actief de straten schoon te houden. Maar dan moeten ze wel elke dag, inclusief het weekend rijden. Huishoudelijk afval bij containers krijg ik zelf wel weg, zij kunnen in dit geval het grofvuil verwijderen. Door nauw contact te houden kan ik de locaties doorgeven waar zich grofvuil bevind, die zij dezelfde dag nog komen halen. Ook dit is een mooi alternatief die bijdraagt aan een schonere wijk. Het plan is uitvoerbaar en we houden 3 tot 4 weken aan ter evaluatie. Aan de hand hiervan kan gekeken worden of de container er komt of niet. Een alternatief die ik niet heb afgeslagen en waarmee ik uit de voeten kan.

Toch heb ik de wethouder nog gevraagd of de container ook voor die tijd geplaatst kan worden. Dit als stok achter de deur en onverwachte situaties meteen te verhelpen. De wethouder Marco Stam zou erachter aan gaan en erop terug komen.

Ik kan weer een stap vooruit voor Crabbehof

Ik hou niet van uitstellen maar daadkracht. Als dit alternatief deze week van start gaat met resultaat, dan ben ik trots en blij niet meer stil blijven staan bij dit probleem, maar weer vooruit kan. Mijn team kan ik dan weer een herstel geven. Twee mensen komen sowieso dan terug. De overige zullen na bedenktijd weer aansluiten. Crabbehof is een mooie wijk en zijn bewoners zijn niets minder dan elders in de stad. Een ieder heeft het recht op een schone, veilige en gezonde omgeving. Daar strijden wij voor en dat blijven we doen. Dat is de reden waarom ik bijna een jaar geleden ben begonnen.

Wat er nu van de grond is gekomen is een mooi alternatief en mooie ondersteuning. De strijd tegen het afval blijf ik onverminderd voort zetten, dumpingen en zwerfvuil. Ik blijf me altijd inspannen om het schoon te maken en te houden. Daar laat ik me niet uit het spel spelen en loop er niet voor weg.

Samen met mijn team kan ik nu ook werken aan herstel. Een deel van hun wil weer aansluiten nu dit van de grond is gekomen. De andere zullen wachten tot het alternatief ook nageleefd wordt en in goede banen komt. Hun reactie op dit bericht was positief en blij dat er nu eindelijk iets gekomen is. Met het kleine beetje vrijetijd die ze hebben willen ze toch iets doen voor Crabbehof.

Je kan hieronder reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post

Waarom ik dagelijks alles in beeld breng

Bij foto’s denk je vaak meteen aan bijzondere, leuke of spraakmakende plaatjes. Wat je dagelijks op social media ziet van buurtpreventie crabbehof, is niets meer dan de vuiligheid die bij ons op straat ligt dat we ruimen of melden. Dat is simpelweg de realiteit die in Crabbehof overheerst. Het roept […]