Geen sleutel, kom dan met een goed alternatief

Roger Wagemans

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat wij al vier maanden bezig zijn om een sleutel van de ondergrondse containers te krijgen. Een vraag die eigenlijk heel simpel is, maar zo moeilijk is gemaakt door HVC en gemeente Dordrecht. Er is intussen ook diverse keren aandacht voor geweest in de media. Toch, het heeft allemaal niet mogen baten, maar wat is dan het alternatief waar wij, en dus ook bewoners mee geholpen zijn?

Dat de gemeente niets heeft gedaan om te kijken of ik aan een sleutel kon komen zal ik zeker niet weerspreken. Ik weet dat er mensen gelopen hebben. Maar, alvorens de bal echt ging rollen is hier een behoorlijke tijd overheen gegaan. Bij het verschijnen van een artikel in het AD, dat het team deels ging staken, kwam als antwoord “de vraag is waarschijnlijk blijven liggen door de vakantie”. Het begint al met het woord waarschijnlijk. Een beetje makkelijk om er vanaf te komen? Daarnaast is het zo, wat ik al diverse malen heb aangegeven, dat de vraag er voor de vakantie al was. Daarnaast kwamen er steeds meer mensen in beeld, wat nooit een positieve werking heeft op de vraag.

Na veel kabaal komt er een antwoord: nee. Maar er zou nog een vervolg gesprek komen. Een gesprek dat als de sleutel echt niet komt, er een iets van een alternatief zou komen. In dat gesprek heb ik aangegeven dat dit handige dingen kunnen zijn, maar niet de oplossing tot een evenwicht met de sleutel. Ook dat ik het nog tot bij de politiek zou laten binnenkomen.

Dan lees je een paar dagen later een artikel: hvc zou ons gaan ondersteunen. Ook hierover heb ik het nodige geschreven en dit artikel, het antwoord was beschamend en voor mijn team de druppel. Ze legde compleet hun werk neer.

Politiek kwam er beweging in. Beter voor dordt en vooral de SP sprong in de bres voor ons. Er moest iets komen van een ruimte of container. Het kreeg aandacht op de radio (zou hier graag nog het geluidsfragment van willen hebben).

Er kwam ook een gesprek samen met wijk voor wijk, gemeente en buurtpreventie. In dat gesprek werd er gekeken of wij evt. gebruik konden maken van hun faciliteiten. In dat gesprek gaf ik ook al aan dat misschien een ruimte elders goed kon zijn. Wijk voor wijk is een leer-werk bedrijf, een stichting.

De stichting moet dit alternatief eerst intern bespreken, dat, wat ik vorige week al schreef, weer veel tijd gaat kosten, en de vraag of het wel een goede oplossing is, en wat als het een nee is? De stichting werkt van maandag tot vrijdag, om 16.00 uur sluiten ze. Dan zou ik een sleutel nodig hebben om hun terrein op te kunnen. Buurtpreventie is immers 7 dagen, van ochtend tot in de avond bezig. Met de tijd die eroverheen gaat tot een beslissing, wij als buurtpreventie zich toegang moet gaan vragen tot het terrein van deze mooie stichting, is nogal ongemakkelijk. Voor ons, maar ook voor de stichting. Daarnaast wil je elkaar ook niet onder de voeten gaan lopen.

Dat dit dus niet zo’n strak alternatief is, mag duidelijk zijn. Ook dat heb ik vorige week besproken. Daarnaast begrijp ik maar al te goed dat een stichting hierin terughoudend is. Ook zij hebben genoeg aan hun hoofd.

De beste oplossing is nog altijd de sleutel, maar als dat niet kan, blijft een alternatief als eigen ruimte of container nog altijd het beste. Zet dan desnoods ergens een zeecontainer neer die we kunnen afsluiten. Dat is nog altijd beter dan vervuilde straten en dit soort alternatieven kosten bijna niets, wij kunnen vooruit en de wijk is ermee geholpen omdat we beter kunnen ruimen, op werkdagen, weekenden en feestdagen. Er zijn genoeg alternatieven, als men maar wil.

Ik blijf ervoor gaan tot er een goede oplossing is gekomen. Maar voor nu wacht ik even netjes af wat er op mijn pad komt.

Je kan hieronder reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post

Sleutelschande in Dordrecht, een soap uit Crabbehof

Er is genoeg aandacht voor geweest en ik heb er genoeg aandacht aan geschonken. Een soap die zich in Crabbehof afspeelde voor een groep vrijwillige puinruimers. Het kreeg de naam sleutelschande door een van onze volgers. Iedereen heeft het hele verhaal kunnen volgen via de krant, tv, social media en […]