Crabbehof-bewoners ruimen afval op

Crabbehof-bewoners ruimen afval op (uit Dordt Centraal – 5 februari)

 

DORDRECHT

 

Roger Wagemans had het gevoel dat hij meer op een vuilnisbelt leefde dan in een woonwijk. Ladingen grofvuil bij containers, zwerfafval op straat en in de bosjes. Hij is een buurtpreventieteam gestart dat het afval gaat opruimen. Het team hoopt uiteraard ook op een stukje bewustwording. Zaterdag was de kick-off waar Beter Voor Dordt bij aanwezig was. De partij sponsort het buurtteam met materialen.

 

Zaterdag werd snel duidelijk waarom de oprichting geen overbodige luxe is. “Met een half uurtje hadden we tien zakken vol en een aanhangwagen gevuld met grofvuil”, vertelt Roger. Het probleem speelt volgens de Dordtenaar, die sinds 1998 in Crabbehof woont, al geruime tijd. Grofvuil dat lange tijd, ondanks melding bij de wijklijn, bij containers staat. “Als je dan zo vaak melding maakt en er gebeurt niets, dan lijkt het alsof je niet gehoord wordt. Een tweet uit pure frustratie waarbij hij het idee oppert om al het grof vuil te verzamelen en voor het gemeentehuis te zetten, krijgt de nodige media-aandacht. “Ik heb daar zoveel positieve reacties op gekregen dat ik niet meer kon stilzitten”, vertelt hij. Hij besluit een buurtpreventieteam op te richten. “Niet om als een politieagent te controleren, maar om de zooi op te ruimen.” Het team bestaat inmiddels uit drie vaste leden en vier mensen die af en toe bij kunnen springen. Wekelijks gaat het team een uurtje de wijk in om op te ruimen. “Dit gebeurt aan de hand van een groepsrooster. We gaan niet lukraak op pad, maar kijken echt waar het nodig is.” Nieuwe leden zijn uiteraard welkom.

 

Roger hoopt dat de oprichting van het buurtpreventieteam ook leidt tot een stukje bewustwording. “Dat bewoners inzien dat het een probleem is en dat het ook anders kan.” Door de straten in zijn wijk schoon te houden, denkt Roger de overlast voor te zijn. “Je ziet het bij de containers. Als er eenmaal iets staat, volgt er al snel meer.” Daarnaast is het buurtpreventieteam een sociaal gebeuren. “Gewoon lekker met elkaar puinruimen.”

 

Meehelpen? Aanmelden kan via www.buurtcrabbehof.nl.

Je kan hieronder reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.