Buurtpreventie door en voor bewoners

Roger Wagemans

Het buurtpreventie team is door mij als bewoner opgericht om de wijk Crabbehof leefbaarder te maken voor andere bewoners. De puinhopen die elke dag ons straatbeeld sieren, daar wilde ik zoveel mogelijk vanaf, omdat ik vind dat iedereen recht heeft op een schone, gezonde en veilige wijk.

afval 2Letterlijk het afval zo hoog gestapeld dat je containers bijna niet meer zag, spullen die er dagen, met uitschieters zelfs wel iets meer dan een week stonden, zwerfafval in alle hoekjes en graatjes, op straat en in het groen. Een gevoel van het leven op een vuilnisbelt. Tot de muur van onze flat in brand gezet werd met behulp van dat afval. Genoeg van dit alles. Voor mij, maar ook voor mijn Medebewoners. Tijd van toekijken is voorbij en het onnodig lang laten liggen van afval ook. Handen uit de mouwen en aan het probleem werken. Vrijwillig zonder eigen belangen, maar het belang van een wijk.

Mijn doelstellingen zijn duidelijk: naast het ruimen blijven melden, mensen bewust maken, laten zien wat voor puin het elke dag is, indien nodig proberen aan te spreken. Alles op een sociale manier voor elke inwoner.

Het in beeld brengen

Elke dag weer maken wij foto’s van dumpingen en ander afval. Deze plaats ik op social media. Laat maar zien hoe de plekken er elke dag uitzien. Een overzicht uit de wijk, en niet alleen van een speciale plek. Een van de redenen is om bewoners ook zelf te laten zien wat ze doen en wat de gevolgen zijn. Een andere redenen is ook de gemeente en politiek te laten zien wat het probleem is en waaraan gewerkt moet worden. Maar deze beelden kunnen ons ook iets leren, en je kunt zien of iets toeneemt of juist afneemt.

Meldingen

We kunnen niet altijd alles ruimen, zeker niet als het om grofvuil gaat. Toch is het belangrijk dat ook dit zo snel mogelijk van straat verdwijnt. Dit doen we door meteen alles te melden wat we zien. We zien er ook op toe dat alles binnen het gestelde termijn van straat is. Zo niet, dan blijven we melden. Het komt helaas nog wel eens voor dat spullen meer dan een week nog op hun plek liggen. En dat vind ik kwalijk, zeker nu er aandacht voor is en de plekken bekend zijn. We zien soms na het melden dat het op afgehandeld staat, maar het er nog steeds ligt. Uitschieters zijn bijvoorbeeld een lattenbodem en recent nog een deel van een trommel uit wasmachine. 3 weken zijn hier overheen gegaan.

In gesprek met bewoners

Als buurtpreventie sta ik erop om een sociale band met alle inwoners te hebben. Wij lopen niet rond als politieagent maar zoeken juist toenadering. We willen iedereen helpen en informatie kunnen geven of helpende hand te bieden. Ook wil ik dat we gewoon even een sociaal gesprek kunnen voeren als mensen dat willen.

Verantwoordelijkheid voor iedereen

Het afvalprobleem is een verantwoordelijkheid die voor iedereen van toepassing is. Om te beginnen ligt deze bij de vervuilers zelf. Deze gooien immers het afval daar waar het niet hoort of bieden het niet op de juiste manier aan. Het heeft te maken de mentaliteit van de mensen, zich niet verantwoordelijk voelen voor hun leefomgeving en geen respect voor de medemens door alles zo te dumpen. Soms is het een geval van onwetendheid, maar in de meeste gevallen weet men echt wel beter. Nu hoor je vaak mensen zeggen dat hier meer op gehandhaafd moet worden. Maar dit ligt vrij moeilijk.

  • Vervuilers zijn niet dom en laten 99% geen persoonlijke gegevens achter. Het is dan niet te achterhalen waar het vandaan komt.
  • Er zijn te weinig handhavers (en politie) hiervoor. Je hebt dan veel meer mensen nodig. Daarnaast is het niet te doen om om 24 uur per dag mensen te laten posten bij containers en op den duur ga je het probleem verplaatsen. Zeker iets om ook niet te vergeten, onze handhavers zijn uitbesteed. Voor hun is het al zeer omslachtig om te beboeten. Zij hebben hier extra werk aan en daarnaast met weinig mensen hebben zij nog wel meer te doen.

Het gedrag van mensen zal echt moeten veranderen wil je iets met dit probleem kunnen doen. Een ware cultuuromslag is nodig, opnieuw opvoeden. Hierbij is een persoonlijke benadering gewenst, waarbij het probleem besproken kan worden met daarbij ook de gevolgen van het afval kenbaar te maken. Ook medebewoners kunnen hierin een rol spelen. Door te melden indien zij iets zien gebeuren, elkaar aan te spreken (denk wel aan je veiligheid) en zelf even de moeite te nemen om ook een kleine bijdrage te leveren op het schoonhouden. Deze bijdrage hoeft niet veel te zijn en lang te duren, maar elke bijdrage kan al verbetering betekenen.

buurtpreventie crabbehofZij het de bewoners alleen? Nee zeker niet. Het plaatje is veel breder en er zit meer achter. Wooncorporaties zijn hier een tweede rol in. Ook hier valt al heel veel te winnen maar helaas merk je hier al een hele grote afstand. Deze zullen veel meer moeten doen om in en om hun complexen het nodige werk te verrichten.  Door bewoners veel beter te attenderen op hun gedrag, in de gaten houden waar er problemen ontstaan en er iets mee te doen, de nodige informatie te geven en zorgen dat het schoner blijft om hun complexen heen. Hier zie je dat er veel steken vallen. Ik heb heel wat om tafel gezeten met ze, zeker met woonbron. Maar deze geven niet echt thuis. Ze doen niets met voorgedragen oplossingen, komen niet opdagen en nemen de moeite niet om met je door de wijk te lopen, wat ze wel hebben toegezegd. Meerdere malen zouden ze contact hebben opgezocht, maar tot op heden is daar nooit iets van gekomen. Na 7 keer zelf benaderd te hebben hoeft het voor mij niet meer. Trivire is wat dat betreft wel op de goede weg om er iets mee te doen. Hier zie je langzaam maar zeker dat er toch wat zaken op orde wordt gesteld. Wat ik al vaker heb aangekaart voor wooncorporaties is dat zij om te beginnen moeten zorgen dat elke nieuwe bewoner voorzien wordt van een pakketje als ze de woning betrekken: zorg dat ze naast de sleutel van de woning ook standaard een pasje krijgen en wat info over hoe het afval aan te bieden op de juiste manier, met daarbij de sancties wanneer men de regels niet naleeft.

Tot slot valt er ook nog wel het nodige te winnen bij de afvalverwerkingsbedrijven en gemeente. Ook hier zal men zich veel verantwoordelijker moeten opstellen. Het wordt bewoners in sommige gevallen ook wel erg moeilijk gemaakt hun afval kwijt te kunnen. Mensen kunnen bijvoorbeeld wel een afspraak maken om hun grofvuil te laten ophalen, gratis zelfs, maar tot op zekere hoogte. Tegenwoordig zijn we gebonden aan een puntensysteem. Je mag maar een kleine hoeveelheid aan grofvuil aanbieden, je zit al snel aan het aantal punten. Resultaat is dat mensen alsnog met de helft blijven zitten en de andere helft op straat beland. sommige nemen zelfs de moeite niet eens meer om dan nog iets aan te bieden. Deze gooien meteen de hele inboedel op straat. De gemeente zou hier veel beter op moeten inspringen en zeker, wat ik al schreef, geld voor beide partijen, dat als er iets gemeld wordt dit zo snel mogelijk van straat gehaald wordt. Het is triest als je moet constateren dat na meldingen spullen nog steeds op straat liggen terwijl de melding op afgehandeld staat.

Wij hebben de verantwoordelijkheid genomen als buurtpreventie

Een klein groepje bewoners heeft laten zien dat zij de verantwoordelijkheid nemen door vrijwillig de wijk schoon te houden, 7 dagen in de week van ochtend tot avond. Naast het ruimen en melden gaan wij ook in gesprek en proberen mee te denken aan oplossingen. Een bijzonder en uniek groepje die zich dagelijks opoffert om de straten schoon te krijgen. En hier zou je wat meer medewerking in moeten krijgen en zou het wat beter gefaciliteerd moeten worden. We vragen niet veel, maar onze laatste vraag heeft toch de nodige problemen met zich meegenomen waarbij de medewerking eigenlijk ver te zoeken was. En dat is jammer, want niet voor niets zijn de teamleden gestopt tot er een goede oplossing komt.

Je kan hieronder reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post

Buurtpreventie ontvangt afvalkar van wethouder Marco Stam

In juni 2019 ontvingen wij een speciale afvalkar nadat ik hiervoor gevraagd had bij de gemeente. Dit had mede te maken dat we de grote puinhopen in de wijk Crabbehof zat waren en we de straten nog schoner wilde krijgen. Via de opzichter groen stelde ik mijn vraag en deze ging […]