ma. sep 23rd, 2019

Buurtpreventie als burgerinitiatief tegen het afval

Na het krantenbericht “we wonen meer op een vuilnisbelt dan een Dordtse woonwijk’ ging ik als een gek aan de slag om een eigen project op te zetten. Ik wilde iets gaan doen, niet alleen maar toekijken en hoe onze mooie wijk wegkwijnt in het afval. Al snel kwam ik met het idee om een groepje op te richten die zich actief zou gaan bezighouden met het afval. Waarnemen, ruimen en melden. Ik zette het hele idee uit en stuurde dit naar de gemeente Dordrecht.

Ook ontging het krantenbericht de politiek niet. Terwijl mijn plannen al bij de gemeente lagen, werd ik benaderd door Beter Voor Dordt. Ook zij zagen de ernst van het probleem en zijn ook bezig voor een ander afvalbeleid. Ook aan hun legde ik mijn plannen voor. Zij konden mij gaan helpen door me te helpen aan bijvoorbeeld hesjes. Ik wilde herkenbaar zijn op straat, met de naam van mijn project erop. Zelf heb ik geen budget dus alle hulp is welkom.

De naam Buurtpreventie heb ik bewust gekozen omdat ik preventief te werk ga, me bezig houdt met de buurt. Maar het verschil met de andere buurtpreventie teams zijn wij geen burgerwacht, maar het doel afval. Ik heb ook geen zin om als soort agent door de straten te lopen en me met andere dingen bezig te houden. Het afval is een doorn in het oog die ik middels mijn strijd eruit wil krijgen.

De gemeente nam mijn plannen serieus en zag er wel iets in, deze bracht me verder in contact met de wijkmanager. Ook de partij Beter Voor Dordt liet er geen gras over groeien en zette er vaart achter. Ik was langzaam al begonnen met mijn project op straat af te tasten. In januari liep ik al met regelmaat over straat. Het vinden van mensen was een probleem. Iedereen klaagde wel, maar niemand wilde zijn handen daadwerkelijk uitsteken. Het lukte me dan toch om in januari al 2 mensen te werven en 3 die zo af en toe zouden willen. Ik kon nu een officiële datum prikken waarop we alles overhandigd zouden krijgen.

Ook dit ontging de media niet. De dag voor de officiële aftrap kwam RTV Dordrecht op bezoek om er een nieuwsitem over te maken. Dit had ik niet verwacht, maar was wel blij met de aandacht. Ik weet nog dat het koud was en ik op van de zenuwen was. Maar er was geen weg meer terug. Ik had mijn tanden er nu ingezet. En dan laat ik niet meer los.

Reportage voor opruimactie Crabbehof RTV

Je kan hieronder reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.