Adoptiebakken door de wijk

Roger Wagemans

adoptiebakkenEen veel voorkomend probleem van zwerfvuil is het afval dat mensen op straat gooien. Snoeppapiertjes, blikjes, flessen, verpakkingen, plastic etc. Al wandelend of fietsend gooit men van alles op de grond of steekt men het in het groen. Zelfs vanuit de auto worden er dingen op straat gegooid. Soms kun je je afval niet kwijt omdat er geen afvalbak staat. Maar dat is geen excuus om het dan alsnog op de grond te gooien. Met een beetje fatsoen neem je het afval mee tot thuis of wacht je tot je een afvalbak tegen komt.

Dagelijks treffen wij bepaalde plekken waar waar je ziet dat mensen daar een tijd vertoeven. Jongeren bijvoorbeeld die even lekker staan te chillen. Daar is niets mis mee en dat moet kunnen. Wat ze vaker alleen niet beseffen is het afval dat ze achterlaten op de grond. Soms gebeurd dat onbewust. Een van onze doelstellingen is het bewust maken van het afval probleem die we hebben in de wijk. Daarom hebben wij via de gemeente Dordrecht 8 adoptiebakken geregeld die verspreid door de wijk staan. Hiermee willen wij iedereen proberen te stimuleren om er ook gebruik van te maken.

De meeste adoptiebakken staan op plekken waar mensen lekker kunnen vertoeven. Denk aan de speeltuin of in het park. Plekken waar veel mensen bij elkaar komen en er dus ook veel zwerfvuil ontstaat. Wij willen dat mensen niet in een vervuilde omgeving hoeven te zitten en dat kinderen in een schone speeltuin kunnen spelen. Ook al ruimen we dagelijks op de plekken, toch is het belangrijk dat men zelf ook de nodige actie onderneemt om de omgeving leefbaar te houden. Het afval zoals een leeg blikje hoort niet op de grond maar in de afvalbak. En dat is wat we ook aan de jeugd duidelijk proberen te maken. We spreken ze op een normale manier aan als we zien dat ze hun afval op de grond gooien. In enkele gevallen heeft dat zeker al effect gehad bij een aantal mensen. We zijn de gemeente dan ook dankbaar om ons de adoptiebakken beschikbaar te stellen.

Je kan hieronder reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post

De officiële start van buurtpreventie met BvD

Terwijl ikzelf al bezig was in de wijk wat afval te ruimen, en buurtpreventie een plek te geven, was het in februari een feit. Toen gingen we officieel van start. Samen met wat raadsleden van Beter Voor Dordt en wethouder Piet Sleeking hielden we een opruimactie. BvD had een busje […]